HeaderIk zou het erg leuk vinden, wanneer je iets in het gastenboek zou willen schrijven.

Gastenboek
~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~
Klik je op de banners hier onder dan kom je op de website van de schrijfsters van de lessen.

Gerkje
Gerkje
Edith
Edith
Elegante
Elegante
Ildiko
Ildiko
Kathania
Kathania
Manany
Manany
Papy
Papy
Tine

Tine
Het gebruik van Histogram
 
Gebruik

Het histogram is een grafische weergave die de verdeling van de lichtintensiteiten van de pixels laat zien. De histogramfunctie van PhotoFiltre maakt fijnere correcties in tonen en algehele helderheid (of gamma-niveau). Deze functie biedt ook een realtime preview.

Histogram starten:

- gebruik het menu [Aanpassen> Histogram]
- klik op het pictogram 1  in de werkbalk

02 
Histogrameigenschappen

Keuze van de te behandelen laag

Met een kleurenafbeelding in RGB-modus kunt u vier histogrammen maken die zijn gekoppeld aan de verschillende kleurlagen:
- Helderheidsverdeling (of luminantie). Deze verdeling houdt rekening met alle rode, groene en blauwe lagen.
- Verdeling van de rode laag
- Verdeling van de groene laag
- Verdeling van de blauwe laag

In de vervolgkeuzelijst bovenaan kunt u het te verwerken histogram selecteren.

 tip Kleurlagen kunnen afzonderlijk worden gewijzigd. Het resultaat komt overeen met de som van al deze instellingen.

Het histogram

De grafische weergave toont de verdeling van de lichtintensiteiten. Op de abscis zijn er de lichtintensiteiten, de donkerste links, de helderste rechts. Op de ordinaat vinden we het aantal pixels van elke lichtintensiteit.

 03

De instelling

• Invoerniveaus

De invoerniveaus beÔnvloeden de verschillende tonen van de afbeelding. Verplaats een van de drie schuifregelaars onder het histogram om de invoerniveaus te variŽren.

De zwarte cursor

Het werkt op donkere tonen. Door de cursor naar rechts te verplaatsen, worden de donkere gebieden donkerder. Deze schuifregelaar is gekoppeld aan de waarde [Minimum] die zich er onder bevindt.

De grijze cursor

Het werkt op alle tonen met een hogere coŽfficiŽnt voor midden-tonen. Door de cursor naar links te verplaatsen, wordt de algehele helderheid (of gamma-niveau) verlaagd. Door de cursor naar rechts te verplaatsen, wordt de algehele helderheid geaccentueerd. PhotoFiltre maakt gebruik van een algoritme dat schaduwen en reflecties zoveel mogelijk behoudt. Deze cursor is gekoppeld aan de waarde [Niveau].

De witte cursor

Het werkt op lichte tonen. Door de cursor naar links te verplaatsen, markeren we de lichte gebieden. Deze cursor is gekoppeld aan de waarde [Maximum] die zich net onder bevindt.

• De pipetten

Met de pipetten kunt u rechtstreeks naar de afbeelding gaan om de kleur van een pixel te zoeken om het invoerniveau voor de donkere tonen (linker pipet) of de lichte tonen (rechter pipet) te bepalen. Klik in de afbeelding met de linkermuisknop op het punt waar u de kleur van een pixel wilt ophalen. De cursor die bij de pipet hoort, wordt automatisch verplaatst.

• Uitgangsniveaus

De uitvoerniveaus worden aangepast door de schuifregelaars onder het zwart-witverloop te verplaatsen.

De zwarte cursor

Door de cursor naar rechts te verplaatsen, worden de donkere gebieden lichter. Deze schuifregelaar is gekoppeld aan de waarde [Minimum] die zich er net onder bevindt.

De witte cursor

Door de cursor naar links te verplaatsen, worden de lichte gebieden donkerder. Deze cursor is gekoppeld aan de waarde [Maximum] die zich er net onder bevindt.

• Informatie waarden

De waarde [Gemiddelde]

Deze gegevens geven de gemiddelde lichtintensiteit aan. Het komt overeen met de som van de lichtintensiteiten van elke pixel gedeeld door het aantal pixels.

De waarde [Mediaan]

Deze gegevens geven de mediane waarde van de lichtintensiteiten aan. Het komt overeen met de waarde waarvoor het aantal pixels met een lagere lichtintensiteit gelijk is aan het aantal pixels met een hogere lichtintensiteit.

De waarde [Pixels]

Deze gegevens geven het aantal pixels aan dat bij de verwerking is gebruikt.

• [Histogram optie]

Als het vakje is aangevinkt, geeft de grafische weergave de verdeling van de lichtintensiteiten in notime weer.